Čarobni okusi zagrebačke prošlosti: Mamina pita s jabukama koju svi obožavaju

Kroz generacije, neki recepti nisu samo hrana za tijelo, već i za dušu. Oni nas povezuju s prošlim vremenima, tradicijama i najvažnijim osobama u našim životima. Mirisi nas vraćaju u djetinjstvo, mladost ili podsjete na neka divna vremena, bilo da je riječ o nedjeljnim šetnjama Maksimirom, o penjanju na Sljeme ili o ručku u nekom starom zagrebačkom restoranu.

Mlada Zagrepčanka podijelila je priču o receptu koji je obilježio njezino djetinjstvo i zašto je on danas postao omiljeni kolač u našoj obitelji.

„Prema pričama moje mame, ovaj recept pite s jabukama prenosio se s koljena na koljeno. No, nije uvijek bio isti, svaka je generacija dodala svoj mali dodir ili varijaciju, prilagođavajući recept sebi, vremenu, ali i sastojcima. Moja baka je voljela stavljati rum, dok ga moja mama izbjegavala“, kaže naša čitateljica.

SPREMNO ZA POLA SATA: Ova pita sa špinatom i fetom oduševiti će sve kojima nije do mesa

Najslađe uspomene

Sada kada je i sama mama svojim klincima priprema upravo pitu s jabukama, bilo za nedjelju nakon ručka ili tek tako jer se svima jede nešto slatko.

„Recept je pisan najljepšim krasopisom na papiru koji je danas požutio i koristim ga vrlo pažljivo. Već sam prepisala nekoliko puta, skenirala, uslikala, ali najradije uzmem taj žuti papir i radim po njemu. Bit ovog recepta ostaje isti – ukusna pita s jabukama koja nas grije iznutra i budi najslađe uspomene“, kaže naša čitateljica.

Ako imate i vi priču o omiljenom starom zagrebačkom receptu pošaljite nam na mail desk@zagreb.info.

Sastojci za tijesto:
30 dkg brašna
2 žličice praška za pecivo
10 dkg šećera
1 vanili šećer
malo soli
½ žumanjka
1 bjelanjak
15 dkg omekšanog margarina ili maslaca
malo mlijeka

Sastojci za nadjev:
2 kg jabuka
5 dkg grožđica
5 dkg šećera
½ žličice cimeta
rum po želji
malo vode

Priprema: sve sastojke za tijesto umiješajte dok ne dobijete glatku masu i stavite u hladnjak kako bi se stvrdnulo. Odvojite polovicu tijesta i razvaljajte za veličinu kalupa od 28 centimetara. Izbockajte ga vilicom i pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne porumeni. Oguljene jabuke narežite tanko ili ih izbribajte te ih lagano pirjate s grožđicama, šećerom i malo vode. Ako želite da je pita aromatičnija dodajte malo ruma. Na ispečenu polovicu tijesta stavite nadjev i prekrijte ga s ostatkom tijesta. Premažite ga s polovicom žumanjka pomiješanim s malo mlijeka. Pecite na 180 stupnjeva.

Slatki užitak: Osvježite se s ledenom pitom od jagoda

Pita s jabukama možda je samo jedno jelo, ali za našu čitateljicu je mnogo više od toga. To je simbol ljubavi, zajedništva i nasljeđa. Svaki zalogaj podsjeća nas na mirisnu kuhinju naše mame ili bake, na tople domaće trenutke i na čaroliju koja se krije u jednostavnim stvarima.

Objava Čarobni okusi zagrebačke prošlosti: Mamina pita s jabukama koju svi obožavaju pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version