Budite se podbuhlog i natečenog lica: Nekoliko je razloga za otići liječniku

Probuditi se podbuhla lica s vremena na vrijeme i nije toliko neuobičajena pojava, pogotovo pogotovo ako ste večer prije popili koju čašu vina više ili pak pretjerali s grickanjem slanog čipsa. Međutim, ako vam je lice previše natečeno, vaše tijelo vam možda nešto pokušava reći. Zapravo, kronično oticanje lica često je među ranim znakovima upozorenja da se događa nešto ozbiljnije.

“Brojni zdravstveni problemi mogu uzrokovati oticanje lica, među ostalim slučajevima upale u vašem tijelu. Oteklina je uvijek iznimno primjetna na vašem licu, a bilo da je izolirana ili kronična, teško ju je zanemariti”, kaže Josie Conte, specijalistica osteopatske manipulativne medicine.

“Područje lica ima visoku razinu prokrvljenosti, a koža je uglavnom tanka”, objašnjava ona i dodaje: “Otok može nastati kada male krvne žile izgube svoj integritet i postanu propusne, omogućujući tekućini da se lakše kreće u tkiva. Tako upala, hormoni ili alergeni mogu doprinijeti propadanju malih krvnih žila tijekom vremena”, objašnjava Conte i dodaje kako se ovi izvori oticanja lica mogu ispitati i potencijalno izolirati prije nego što se pretvore u veće probleme koji često zahtijevaju dugoročni plan liječenja.

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Upale, infekcije i alergije

Natečeni obrazi ili podočnjaci kao rjeđa pojava nisu razlog za brigu. Ali ako se čini da se pojavljuju niotkuda, a uz to imate i poteškoća s disanjem ili gutanjem, osjećate bol ili utrnulost, imate groznicu ili ne možete pomicati dio lica — vrijeme je da odmah nazovete doktora ili posjetite hitnu.

Imate kroničnu oteklinu lica koja vam ne uzrokuje nijedan od ovih zabrinjavajućih simptoma? Možda se onda pitate odakle dolaze. Zdravstveni djelatnici objašnjavaju neke od najčešćih uzroka oticanja lica i načine na koje možete riješiti problem tijekom vremena, šiše portal Good Housekeeping.

Kako piše Mount Sinai Health System, upale, infekcije i alergije među najvjerojatnijim su razlozima koji pokreću nakupljanje tekućine u tkivu vašeg lica, što dovodi do oticanja. Ova oteklina može varirati od blage do teške, a može se čak proširiti na vrat i nadlaktice.

Jake glavobolje, oticanje ruku i nogu: Problem bi mogao biti u jednom začinu u hrani

Jedanaest temeljnih uzroka

Ako imate oteklinu, moguće je da imate alergijsku reakciju. Jedan od najčešćih uzroka oticanja lica poznat je kao angioedem. Ovdje je riječ o  čestoj alergijskj reakciji na hranu, lijekove, ugrize ili ubode kukaca koji uzrokuju oticanje tkiva ispod unutarnjeg sloja kože.

“Kada se pokreću stanice alergije, one otpuštaju desetke kemijskih medijatora koji uzrokuju upalni odgovor. Dio ovog odgovora čini tkiva propustljivima i rezultira oticanjem”, otkriva doktorica Kara Wada, alergolog i imunolog.

Vaša koža također može postati nadražena i upaljena kada dođete u dodir s nečim što djeluje kao okidač, poput određene šminke, proizvoda za njegu kože, deterdženata ili čak otrovnog bršljana. Ovo stanje je poznato kao kontaktni dermatitis. Chris Adigun, dermatolog i glasnogovornik Američke akademije za dermatologiju, kaže da kontaktni dermatitis može biti uzrokovan alergijskom reakcijom ili, češće, iritacijom vanjskog sloja kože.

@zagrebinfo Neki ljudi stvarno imaju jako iritantne navike. Što vas užasno iritira kod drugih? #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #viral #viraltiktok #voxpopuli #anketa #habits ♬ original sound – zagreb.info

Angioedemi i apscesi zuba

Za liječenje angioedema mogu biti potrebni EpiPen, antihistaminici ili steroidi, ovisno o ozbiljnosti i osnovnom uzroku, a o tome se trebate konzultirati sa svojim liječnikom. Kontaktni dermatitis također se liječi antihistaminicima ili kremama protiv svrbeža. Kad god vam oteklina lica uzrokuje poteškoće s gutanjem ili disanjem, groznicu ili curenje mjehurića, idite na hitnu.

Nadalje, oteklinu lica može izazvati i ako imate apsces zuba ili granulom zuba: ” Oticanje lica također može biti povezano sa zubima i često prikriva zub s apscesom”, kaže stomatologinja Sally Cram i dodaje: “To može biti uzrokovano slomljenim zubom, parodontnom bolešću ili problemom korijenskog kanala. Bilo koja od tih stvari mogla bi stvoriti apsces i infekciju u čeljusnoj kosti, a to bi moglo rezultirati oticanjem lica ili čeljusti”, objašnjava ona.

Stomatolozi dijagnosticiraju apsces zuba pregledom i rendgenskom snimkom, a liječi se ispuštanjem gnoja, vađenjem zuba ili propisivanjem antibiotika. Dr. Cram naglašava da su potrebno redoviti rendgeni kao i pregledi zuba te čišćenje kako bi se spriječile infekcije i bolesti.

@zagrebinfo Koliko dobro poznajete Zagreb? #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #viraltiktok #zagrebcity #zagrebcroatia #streetsinterview ♬ original sound – zagreb.info

Kožne infekcije i upala sinusa

Još jedan od mogućih uzročnika oteklina ili podbuhlog lica su kožne infekcije. Tako je celulitis bakterijska infekcija u slojevima kože koja uzrokuje simptome kao što su oteklina, bol i koža topla na dodir, objašnjava obiteljska liječnica Selena Raines. Često je uzrokovana ozljedom kože, poput posjekotine ili ogrebotine, gdje bakterije mogu prodrijeti. One mogu biti male i činiti se nevidljivima vašem golom oku, ali mogu dovesti do ozbiljnijih problema u budućnosti.

“Ove infekcije mogu postati ozbiljne ako se počnu javljati u i oko očiju, tako da je to nešto što uvijek treba procijeniti liječnik”, savjetuje doktorica Raines. Obično se liječi antibioticima. Odmah potražite liječenje ako imate vrućicu, oteklinu i vidljiv osip koji nastavlja rasti ili mijenja oblik ili veličinu.

Upala sinusa također može uzrokovati oteklinu. Zbog začepljenog nosa, glavobolja i pritiska u nosu uzrokovanih upalom sinusa, vaše lice može izgledati kao da će eksplodirati. U nekim slučajevima također može izazvati oticanje. Svaki put kad mislite da imate upalu sinusa, Raines predlaže pregled kod svog liječnika kako bi se infekcija mogla pravilno liječiti i kako ne bi napredovala bez nadzora.

“Ako se radi o bakterijskoj infekciji, kao liječenje se koriste antibiotici”, kaže ona i dodaje: “A ako se radi o virusnoj infekciji, često samo liječimo simptome i pustimo virus da ide svojim tijekom i prođe – ali postoje antivirusni lijekovi za određene virusne infekcije”.

Osjećate se natečeno, naduto, umorno: ‘Tihi ubojica’ ima malo simptoma pa se savjeti često ignoriraju

Infekcija oka i žlijezde slinovnice

Nadalje, problem je možda i upaljeno ili inficirano oko. Ružičasto oko, također poznato kao konjunktivitis, je upala i crvenilo prozirnog tkiva koje oblaže površinu vaših kapaka i vanjske ovojnice vaših očiju. Ružičasto oko možete dobiti od virusa, bakterija ili alergena, a obično uzrokuje crvenilo, natečene kapke, iscjedak i svrbež, peckanje u očima. Ružičasto oko je vrlo zarazno putem kontakta i bakterijske kontaminacije, a obično ga dijagnosticira vaš doktor koji će ujedno preporučiti najbolji tretman na temelju uzroka.

U vašim ustima postoje deseci žlijezda slinovnica, uključujući obraze i područje ispod jezika. Ponekad se te žlijezde inficiraju ili začepe, a to može uzrokovati oticanje lica, kaže dr. Cram.

Kamenci u slinovnicama su mineralne naslage koje se mogu stvoriti u žlijezdama. Mogu biti uzrokovani nedovoljnim unosom tekućine, traumom unutarnjeg dijela usta, pušenjem, kao i bolešću desni. Doktor Cram kaže da ćete vjerojatno primijetiti kvržicu u ustima, ali te začepljene žlijezde same po sebi ne bole uvijek. Kamenci često nestanu sami od sebe, ali možda će ih trebati ukloniti liječnik ili će vam možda trebati serija antibiotika za zahvaćene žlijezde.

Bolest smrtonosnija čak od mnogih oblika karcinoma: Važno je provjeriti ove tri stvari kod svojeg zdravlja

Rozaceja i preeklampsija

Crvenilo i vidljive krvne žile na licu uobičajeni su simptomi rozaceje. Također možete primijetiti natečene izbočine na licu ili povećan nos, uzrokovan zadebljanjem kože. Ovi se simptomi mogu pogoršati nekoliko tjedana, a zatim nestati. Što uzrokuje rozaceu u konačnici je nepoznato, ali može biti povezano s preaktivnim imunološkim sustavom, genetskim ili okolišnim čimbenicima ili kombinacijom oba.

Ako ste trudni ili ste tek rodili i primijetite oticanje lica, to bi mogla biti preeklampsija, ozbiljno stanje visokog krvnog tlaka, naglašava Raines. Kratkoća daha, zamagljen vid i glavobolje drugi su simptomi bolesti, a ako to primjetite, trebate odmah razgovarati sa svojim liječnikom – u konačnici, možda će vam trebati razrjeđivači krvi i poseban nadzor tijekom trudnoće ili ciljani lijekovi za sprječavanje napadaja.

“Ovo je problem s protokom krvi koji može uzrokovati oticanje lica i ekstremiteta”, kaže ona i dodaje: “To može postati ozbiljna komplikacija u trudnoći, pa bi svaka značajna promjena u oteklinama ili značajna količina oteklina u ekstremitetima ili licu trebala potaknuti ženu da potraži procjenu kod liječnika”, objašnjava doktorica.

Zagrepčanku prestašila zadihanost i lupanje srca: ‘Susjedi je bio dovoljan jedan pogled na mene’

Problemi sa štitnjačom

Oticanje može biti uzrokovano i zbog problema sa štitnjačom. Riječ je o žlijezdi u obliku leptira koja se nalazi u dnu vašeg vrata i pomaže u regulaciji tjelesnih procesa, poput metabolizma. Kada vam štitnjača ne radi dovoljno, što je poznato kao hipotireoza, možete vidjeti otekline oko očiju i usana, kaže doktorica Conte za Good Housekeeping.

“Ostali simptomi mogu uključivati stanjivanje obrva, otežano disanje, umor, depresiju, suhu kožu, nisku energiju, zatvor, a kod žena u reproduktivnoj dobi, nepravilnosti s njihovim menstrualnim ciklusima”, objašnjava ova doktorica.

U tom slučaju trebate napraviti test krvi koji će utvrditi postoje li problemi sa štitnjačom, a doktor vam onda prepisuje lijekove i prati vaše stanje.

Bolest koja ‘ne boli’, ali je smrtonosna: Pojačana žeđ, umor, često mokrenje neki su od simptoma

Autoimunu poremećaji

Autoimuni poremećaji također mogu uzrokovati oticanje lica: “Sistemski lupus, polimiozitis i Sjogrenov sindrom, mogu uzrokovati oticanje lica, oko očiju i ruku, objašnjava doktorica  Conte. Ako primijetite druge simptome, poput bolova u zglobovima, vrućice i umora, obratite se svom liječniku.

Nadalje, Cushingov sindrom je rijetko stanje koje se javlja kada vaše tijelo proizvodi previše hormona kortizola, koji je poznat kao “hormon stresa”, prema klinici Cleveland. Stanje je znatno češće kod žena i dovodi do brzog debljanja u lica, koje se u klinikama i centrima za liječenje ponekad naziva “mjesečevo lice”. Stanje mora dijagnosticirati liječnik, a liječenje uključuje lijekove, zračenje, kemoterapiju ili operaciju.

Iritantni nametnici prave probleme Zagrepčanima: Evo kako ih se uspješno riješiti

Kako postupiti ako primjetite da imate podbuhlo lice ili oteklinu?

Prvo, nemojte paničariti: “Uglavnom se oteklina lica može liječiti kod kuće”, naglašava doktorica Conte. Evo kako biste isprva trebali pokušati smiriti natečene crte lica. Najprije stavite hladan oblog i ostanite hidrirani. Kad odete na počinak, spavajte uspravno. Možete uzeti antihistaminik za koji nije potreban recept. Nadalje, kako biste spriječili buduće oticanje, izbjegavajte piti previše alkohola i jesti slanu hranu te nemojte spavati našminkani.

Kada je potrebno potražiti liječničku pomoć?

Trebate pažljivo pratiti simptome oticanja lica: “Koliko se brzo razvijaju ili napreduju? Svrbi li vas ili pecka? Odgovori na ova pitanja pomoći će vašem liječniku da donese svoju procjenu”, objašnjava doktorica Wada.

Na vrijeme prepoznajte poremećaj od kojeg pati sve više Hrvata: Okidač i parfemi

U slučaju ovih simptoma odmah idite na hitnu

Prije nego što se oslonite samo na proizvode bez recepta koji mogu obećati olakšanje – uključujući antihistaminike, lijekove protiv bolova ili kreme s hidrokortizonom – trebate se uvjeriti da nećete dobiti alergijsku reakciju pa se preporuča posavjetovati se prvo sa svojim liječnikom. Zato nazovite svog liječnika ako primijetite oteklinu, a ne možete točno odrediti zašto se javlja, osobito ako potraje dulje od 48 sati ili se pogorša u bilo kojem trenutku, kaže Conte.

U slučaju vrtoglavice, povišene temperature, teškoća u disanju, ubrzanog rada srca ili pak oticanje grla, jezika ili usana, odmah idite u hitnu pomoć.

Znanstvenici najavili riskantno razdoblje za zdravlje: Posebno ugrožena jedna skupina

Objava Budite se podbuhlog i natečenog lica: Nekoliko je razloga za otići liječniku pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version