Želite li si osigurati zalihu pekmeza, ali niste ljubitelj kupovnih proizvoda, imamo rješenje. S ovim receptom ne samo da kod kuće sami možete pripremiti vlastiti pekmez koji je bolji od kupovnog, već ovaj ima čak tri vrste voća.
Sastojci:
250 g malina
250 g jagoda
250 g borovnica
500 g šećera
1 limun (sok i korica)
2 vrećice želatine u prahu (20 g)
Trebat će vam još:
2 srednje staklenke s poklopcima
Priprema:
Operite i očistite voće te ga stavite u veliki lonac. Dodajte šećer i limunov sok te stavite lonac na srednje jaku vatru. Kuhajte smjesu, povremeno miješajući, dok voće ne omekša i šećer se potpuno ne otopi. To će trajati oko 10-15 minuta. U međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju. Kad je voće omekšalo i šećer se otopio, dodajte koricu limuna te pripremljenu želatinu.
Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Kuhajte smjesu još nekoliko minuta, uz miješanje dok se želatina potpuno ne otopi. Maknite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. Umiješajte limunovu koricu kako biste pojačali okus. Vrući pekmez prelijte u pripremljene sterilizirane staklenke. Zatvorite ih čvrsto i okrenite naopačke na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum. Kad se pekmez ohladi, možete ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Pekmez će se zgusnuti kad se ohladi.
Ukoliko vam je za domaći pekmez dovoljno samo jedno voće, a pritom volite šljive, ovaj recept će zasigurno odgovoriti na vaše gastronomske želje.
Pekmez od šljiva kao da ga je radila baka! Isprobajte ovu čaroliju okusa u staklenci
Objava Bolji od kupovnog: Evo kako pripremiti pekmez od tri vrste voća pojavila se prvi puta na Zagreb.info.
Pročitajte više na Zagreb.info