AKCIJA TRAJALA MJESECIMA: U Zračnoj luci Franjo Tuđman uhićen muškarac! Tereti ga se za više kaznenih djela, ukrao je gotovo dva milijuna eura

Višemjesečni rad rezultirao je uhićenjem u Zračnoj luci Franjo Tuđman, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Suradnjom zagrebačke policije, Uredom za suzbijanje pranja novca Ministarstva financija te policijom Malezije, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom.

Istraživalo ga se zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela računalne prevare i pranja novca.

Tako je potvrđena sumnja da je 45-godišnji muškarac kaznena djela činio tijekom 2021. i 2022. i to tako što je drugima, za sad nepoznatim počiniteljima kaznenih djela na štetu računalnih sustava, programa i podataka, ustupio podatke o bankovnim računima trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je bio odgovorna osoba.

On je na te račune primao doznačena materijalna sredstva koja je stekao kaznenim djelima računalne prijevare na štetu inozemnih trgovačkih društava sa sjedištem u Maleziji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Po njihovu zaprimanju, sredstva je uplaćivao drugim inozemnim primateljima, najčešće trgovačkim društvima s područja Kine.

U suradnji s Uredom za sprječavanje pranja novca, dio sredstava od kaznenog djela je blokiran na računima trgovačkog društva iz Zagreba i samim time je počiniteljima onemogućeno daljnje raspolaganje sredstvima.

Analizom transakcija utvrđena je ukupna materijalna šteta od oko 1.964.300 eura od čega je 798.000 eura zamrznuto na računima trgovačkog društva iz Zagreba, a 966.000 eura naknadno je povučeno s tog računa i vraćeno trgovačkom društvu u Maleziji.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je unutar zakonskog roka predan pritvorskom nadzorniku. Posebno je izvješće, kao dopuna kaznene prijave, podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.

The post AKCIJA TRAJALA MJESECIMA: U Zračnoj luci Franjo Tuđman uhićen muškarac! Tereti ga se za više kaznenih djela, ukrao je gotovo dva milijuna eura appeared first on Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version