Afera ‘suhi led’: U ponedjeljak se očekuje izricanje presude Šostaru zbog navodnih čišćenja dvorana u Zagrebu

U ponedjeljak, 4. rujna u 10 sati očekuje se presuda u aferi ‘suhi led’, u kojoj je bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar optužen da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Naime, prema tvrdnjama tužiteljstva, nezakonitosti opisane u optužnici događale su se od 2006. do 2013. kada je Šostar navodno sređivao poslove čišćenja brojnih zagrebačkih sportskih dvorana tzv. suhim ledom.

BMW, stanovi, osam milijuna kuna: Bandićev pročelnik Šostar mogao bi ostati bez svog bogatstva

Prema tužiteljstvu, mnogi od tih poslova bili su nepotrebni i navode da čak neki i nisu obavljeni, ali su naplaćeni, a Šostar je zauzvrat primio mito, navode.

Šest optuženika se nagodilo

Na optuženičkoj klupi uz Šostara je i tadašnja stručna savjetnica iz gradskog ureda za zdravstvo Mirta Lončar te direktor tvrtke specijalizirane za čišćenje suhim ledom Davor Ljubić.

Osim navedenih optuženika, na listi ih je bilo još sedam, od kojih se šestero nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

Na fotografiji: Bivši gradonačelnik Milan Bandić i Zvonimir Šostar.
(Foto: Ranko Suvar/CROPIX)

U optužnici podignutoj u prosincu 2017. Uskok je tvrdio da je Ljubić, kada je grad platio preko 52 milijuna kuna za poslove vrijedne tek 13,4 milijuna, Šostaru predao “točno neutvrđeni novčani iznos” i plaćao mu putovanja, hotele i ribolov te troškove putovanja članovima njegove obitelji “u sveukupnom iznosu od najmanje 176.869 kuna”.

Prošireno oduzimanje imovinske koristi

Tužiteljstvo je u optužnici tražilo da se svima oduzme protupravno stečena korist, dok su za Šostara zatražili tzv. prošireno oduzimanje imovinske koristi, budući da mu je utvrđen milijunski nesrazmjer između zakonitih prihoda i imovine. Taj je iznos isprva bio procijenjen na oko 10 milijuna kuna, ali je naknadno smanjen.

Zagrepčanima je stvarno prekipjelo: ‘Da je Bandić živ svega ovoga ne bi bilo’

Pokojni gradonačelnik Milan Bandić, i sam suočen s nizom korupcijskih optužbi, kazao je na suđenju jednom od svojih najbližih dugogodišnjih suradnika da ga je Šostar izvijestio o potrebi čišćenja klimatizacijskih sustava gradskih sportskih dvorana, ustvrdivši da on vjeruje svojim pročelnicima.

Objava Afera ‘suhi led’: U ponedjeljak se očekuje izricanje presude Šostaru zbog navodnih čišćenja dvorana u Zagrebu pojavila se prvi puta na Zagreb.info.

Pročitajte više na Zagreb.info

Exit mobile version